Kurumsal Kimliğinizi Reklam Ajanslarında Değil Kendi Bünyenizde Barındırın
Kurumsal kimlik, bir şirketin reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kullanacağı unsurların önceden belirlenmiş olması anlamına gelir. Diğer bir deyişle, kurumsal kimliği olmayan bir firma, reklam ve basılı malzeme işleri için bir iş ortağıyla anlaştığında, her üretim aşamasında sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin, kurumsal kimliğiniz olmadan bir firma ile iş birliği yaparsanız ve basılı ürünlerinizin üretimini bu firma aracılığıyla gerçekleştirirseniz, olası bir olumsuzluk durumunda iş ortağınızı değiştirip yeni bir firma ile anlaştığınızda, ilk firma ile yaptığınız çalışmaları yeniden yapmanız gerekecek ve bu durum zaman kaybına neden olacaktır.
Diğer bir açıdan bakıldığında, kurumsal kimliğinizin olması durumunda, iş birliği yaptığınız firmanın tüm kurumsal kimlik unsurlarını paylaştığınızda, iş ilişkiniz sona erse bile farklı bir firma ile anlaşsanız bile kaldığınız noktadan devam edebilirsiniz. Bu şekilde, reklam, tanıtım ve basılı malzemeler için harcadığınız zamanı maksimum düzeyde tasarruflu bir şekilde kullanmış olursunuz.
Kısacası, kurumsal kimlik, bir firmanın iç ve dış dünyada sergilediği imajı belirler. Kurumsal kimlikler, şirketlerde meydana gelebilecek kimlik karışıklıklarını ortadan kaldırır. Ayrıca, başarılı bir şekilde oluşturulan bir kurumsal kimlik, şirketlerin, müşterilerin veya hedef kitlelerin gözünde itibar kazanmasını ve şirketlerin saygınlığının artmasını sağlar. Buna ek olarak, etkili ve akılda kalıcı bir şekilde oluşturulan bu kimlikler, firmanın içinde benimsendiğinde, müşterilerin şirkete olan güvenini artırarak, firmanın akıllarda daha fazla yer etmesini sağlar.
Kurumsal kimlik oluşturulurken şirketler, kimliğin tasarımına büyük özen göstermeli ve bu amaçla uzman profesyonellerle çalışmalıdır. Zira bu kimlikler, kurumun imzası niteliğinde olup bir kez benimsendikten ve insanlar tarafından şirketle ilişkilendirildikten sonra, yeni bir kimlik oluşturmak son derece zorlu bir süreç haline gelir.
Peki, ‘kurumsal kimlik’ terimi neleri içerir?
Kurumsal kimlik, şirketinizin isteğine göre şekillendirilebilir. Ancak genel anlamda kurumsal kimliğin içeriğini şu şekilde özetleyebiliriz:
- 1. Logotype
- 1.1 Font Ailesi
- 1.2 Oranlar
- 1.3 Harf Araları
- 1.4 Çevre Hesaplamaları
- 1.5 Renk Değerleri (CMYK, RGB, HEX, PANTONE, RAL)
- 1.6 Popüler Folyo Markası Renk Kodu
- 1.7 Kullanım Alanlarına Göre Renk Uyumu
- 2. Tipografi
- 2.1 Genel Metin Font Ailesi
- 2.2 Davetiye Font Ailesi
- 3. Tabela
- 3.1 Standart Genişlik ve Yükseklik
- 3.2 Boyutlara Göre Logo ve Unvan Yerleşimi
- 3.3 Zemin Renkleri
- 3.4 Tabela Üretim Teknik Spektleri
- 3.5 Kullanılacak Folyo, Vinyl, Plexiglass, Kompozit, Köşebent, Led; marka, model ve renk kodları
- 3.6 Uygulanacak yerlere göre uygulama şekilleri
- 4. Araç Kaplama
- 4.1 Araç Sol, Sağ, Üst, Arka ve Ön Kaplanmış Halleri
- 4.2 Binek Araç Kaplama Şekli
- 4.3 Büyük Araç Kaplama Şekli
- 4.4 Logo, İletişim Bilgileri, Web Adresi Yerleşim Yerleri
- 4.5 Renk Kodları (CMYK, RGB, HEX, RAL, PANTONE)
- 4.6 Folyo Kodları (Popüler Markalar)
- 5. Antetli Kağıt
- 5.1 Yatay Çalışma
- 5.2 Dikey Çalışma
- 6. Matbu Evraklar
- 6.1 Kullanılacak Renkler (CMYK Karşılıkları)
- 6.2 Fatura
- 6.3 İrsaliye
- 6.4 Servis Formu
- 6.5 Tahsilat Makbuzu
- 7. Bloknot Çalışması
- 7.1 10x10cm Bloknot Çalışmaıs
- 7.2 A5 Bloknot Çalışmıas
- 8. Zarf Çalışması
- 8.1 A4 Evrak Zarfı Çalışması
- 8.2 Pencereli / Penceresiz Diplomat Zarf
- 9. Kartvizit Çalışması
- 9.1 Master Kartvizit Çalışması
- 9.2 Basit Kartvizit Çalışması
- 9.3 Yatay ve Dikey Kartvizit Çalışması
- 10. Broşür Çalışması
- 10.1 A4 Dikey / Yatay
- 10.2 Kırımlı A4 Dikey / Yatay
- 11. Cepli Dosya Çalışması
- 12. Karton Çanta Çalışması
- 13. Kurumsal Kaşe
- 14. Kimlik Kartı
- 15. Compact Disk Kapağı Çalışması
- 16. Kalem Logo Çalışması
- 17. USB Aygıt Çalışması
- 18. Flama / Bayrak Çalışması
- 19. Ajanda / Not Defteri Çalışması
Olmakla birlikte sizin talebinize göre genişletilebilir yada daraltılabilir. Tabii ki bunun yanında, firmaların web siteleri ya da farklı dijital tanıtım yöntemleri de kurumsal kimlik çalışmalarının içinde yer alır.
Kurumsal kimlik kavramı, bir şirketin imajının tüm yönleriyle ilgilendiği açıkça görülmektedir. Bu nedenle, şirketin en önemli tanıtım aracı olduğu ve oluşturulması sırasında uzmanlarla çalışılması gerektiği vurgulanmalıdır. Oluşturulurken hiçbir detayın atlanmaması gerektiği unutulmamalıdır; çünkü kurumsal kimlik oluşturulurken vazgeçilmez ve olmazsa olmaz olan temel kural, kuruma ait hiçbir detayın ya da verinin atlanmamasıdır.
Kurumsal kimlik oluşturma aşamalarını beş temel adımda inceleyebiliriz. İlk adım, tasarım sürecinin başlamadan önce yapılacak tüm işlerin belirlenmesi ve onaylanması aşamasıdır. Firmalar, tasarım sürecinde uzmanların işini kolaylaştırmak için öncelikle isteklerini belirlemelidirler.
İkinci adım, zamanlama konusudur. Oluşturulan tasarımların belli bir zaman çerçevesinde oluşturulması gerektiği kadar, oluşturulan tasarımın çağa uygun olması ve çağın beklentilerini karşılaması da firmaların geçerliliği ve çağdaşlığı açısından önemlidir.
Üçüncü adım, sunum aşamasıdır. Uzmanlar tarafından hazırlanan sunumlar, kullanılmadan önce elbette ki firma yetkililerinin onayını almalıdır.
Dördüncü adım, düzeltme aşamasıdır. Sunumlar yapıldıktan sonra, gerekli görülmesi halinde tasarımlarda değişiklikler yapılabilir ve tasarım, firmanın isteğine uygun hale getirilebilir.
Son adım ise, onaylanan tasarımın gerekli tüm alanlarda basılması ve yayılması aşamasıdır. Bu aşamada zamanlama ve öncelikle hitap edilecek kitle belirlenmelidir. Aksi takdirde, firma prestij kaybına uğrayabilir veya beklenen etkiyi göstermeyebilir.
Tabii ki, dikkat edilmesi gereken birçok diğer nokta da bulunmaktadır. Tasarım yapılırken, firmanın her alanda kabul edilecek imzası ve hatırlanmayı kolaylaştıracak ögelerin öncelikli olması gerekmektedir. Bu ögelerin başında firmaların logoları gelir. Firma logolarının herhangi bir durumda değişmemesi, her basıldıkları ürün veya zeminde aynı renk tonu ve yazı tipinin kullanılması ve anlaşılabilir olması gerekmektedir.
Daha sonra, kurumsal kimlik oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu, firmanın temsil edeceği ana rengi belirlemektir. Bu renk tonunun belirlenmesi, kurumun içinde yer aldığı sektörden tarihi değerlerine kadar birçok konunun düşünülmesi gerektiği bir süreçtir. Ayrıca, kullanılacak renklerin akılda kalıcı ve rakip firmalara herhangi bir çağrışım yapmamasına özen gösterilmelidir.
Sonuç olarak, kurumsal kimlik, bir firmanın kendini her alanda temsil etmesini sağlar ve bir nevi kurumun imzasıdır. Oluşturulan iyi tasarlanmış kurumsal kimlikler, zaman içinde insanların akıllarına kazınacak ve firma prestijini artıracaktır.